söndag 6 oktober 2013

Kalljästa brödbullar



12 st

25 g jäst
3 dl kallt vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 msk honung
8 dl vetemjöl

Gör så här:
Rör ut jästen i det kalla vattnet, tillsätt olivolja, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Ta upp degen på mjölat bord, dela i bitar som rullas till bullar.
Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa i kylen under natten.
På morgonen sätts ugnen på 225 grader. Låt plåten vara framme medan ugnen blir varm.
Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter, låt svalna utan bakduk.

I går var det efter detta receptet, men till i morse så spann jag loss fantasin lite mer. Bytte ut hälften av vetemjölet mot fullkornsdito och rågmjöl, och adderade lite linfrön och solroskärnor. Det blev jättegott, men krävde då lite längre tid i ugnen.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, gör det! Busenkelt, när man sätter degen o så kvällen innan!!

      Radera